BTR

Група БТР е създадена в Националната гимназия за древни езици и култури през 1984 г. от Валентин Гуевски (китара), Милен Марчев (бас китара) и Ясен Петров (вокал). Първоначално стартира като траш метъл група, преди да се преориентира към традиционният хеви метъл. В периода 1990-1991 БТР правят първите си студийни записи. По това време бандата е в състав: Делин Иванов (вокал), Бойко Ковачев (бас китара), Валентин Гуевски (китара), Кирил Божков (китара) и Иван Лазаров (ударни). В голям хит се превръща песента "Магура", за която като гост-певец е поканен Наско Стефанов. За първи път БТР участват на престижен рокфест в Троян през 1990 г. През 1991 г. съставът на групата коренно се променя - Иван Лазаров и Бойко Ковачев напускат и основават БГ Рок. Те са заменени от Иван Калфов и Георги Милев, а вокалист става Ицо Ангов.

За първият си албум, групата е в състав: Христо Ангов (вокал), Валентин Гуевски (китара), Кирил Божков (китара), Иван Калфов (бас), Георги Милев (ударни). Той излиза като издание на "Рива Саунд" и е концертен, с изпълнения от концерта в зала "Валентин Андреев" на 29.01.1992 г. и с изключение на първите 2 песни е изцяло на български език. Група Б.Т.Р. набира популярност през 1993 година, когато идва предложението от страна на френския мениджър Марк Буслон за записване и издаване на албум във Франция. По това време обаче групата се е разпаднала, след като е напусната от основателя Валентин Гуевски и вокалът Ицо Ангов. Останалите трима члена привличат Атанас Пенев – вокал и Славчо Николов – китари и вокали. За да се отличават от предишната формация, поставят и "точките" в името на групата.

От 1993 г. до 1996 г. съставът на групата е следния: Кирил Божков – китари, Иван Калфов – бас китара и вокали, Георги Милев – барабани, Славчо Николов – китари и вокали, Атанас Пенев – вокали. Първият албум на групата в този и състав носи името "Feel the Life" и е брилянтен хеви-метъл записан на английски език, издържан в класическия стил на хеви-звученето. Осъществен е в студиото на НДК. Непосредствено след издаването му следва и промоцията му в различни клубове и малки зали във Франция, по протежението на Лазурния бряг. Изявата им създава добро впечатление и във френската преса са представени с ласкави думи за забележителната стиковка на групата и професионалните композиции. Албумът е приет добре и от страна на френската публика. През 1994 г. идва предложение за участие на фестивала "F.R.A.C.A.", който е голям форум в Южна Франция. В него взимат участие над 20 групи и изпълнители от страната домакин и Италия. Б.Т.Р. отново са заслужено посрещнати. През март 1994 г. се слага началото на клубната кариера на Б.Т.Р., а към края на 1995 г. – Б.Т.Р. са подгряваща група на Iron Maiden в София. Към края на 1995 г. се налага смяната на барабанист и като такъв, идва Александър Каранджулов които остава в групата до 1997 година. През януари 1997 г. като постоянен член на групата се присъединява Илиян Диков, и от 1997 година групата е с непроменен състав:
Атанас Пенев - вокал
Кирил Божков - китари
Славчо Николов - китари,вокали
Иван Калфов - бас китара,вокали
Илиян Диков - ударни

През 1995–1996 г. групата записва материал за нов албум, но никоя звукозаписна компания не се решава да го издаде. Все пак през 1997 г. "Terum Records" го издават под името "Б.Т.Р. '97". В хитове се превръщат песните "Елмаз и стъкло", "Хей, момиче", "Дюн" и т.н. През 1997 г. към групата се присъединява и неофициалният член на бандата Александър Филчев – "Санеца", изявяващ се основно на клубните сцени. Група Б.Т.Р. отново има покана за голям фестивал в северозападна Франция – "Cosmopoliten". В него взимат участие известни групи от различни страни. Съвместната работа с френския промоутър - Стефан Баре е свързана и с други проекти, насочени към културния обмен между България и Франция В края на 1997 г., Б.Т.Р записват един от най-големите си хитове - "Спасение", използван за саундтрак във филмите "Омагьосания кръг" и "Аз обвинявам". Песента "Спасение" е включена в албума "7 балади" – озаглавен така, защото съдържа седем песни. Самият албум е издаден и пуснат на пазара през 1998 г., като от него са продадени над 150 000 копия. Това е един от първите музикални албуми с мултимедийна част с: интервюта, клипове и табулатури за китара, издаван от български автори. В този период групата изнася над 500 концерта. През 1998 г. още веднъж посещава Франция за "Фестивала на музиката" заедно с Георги Минчев и Бараби Блус Бенд, също така печели наградата "Група на годината" на ТВ ММ. Интересен факт е самостоятелния рецитал на група Б.Т.Р. на фестивала "Златния Орфей" същата година.

През 1999 г. е пуснат пилотният сингъл към албума "Мечти" - "Цвете от луната". Тази песен бързо се превръща в хит и печели първа награда в класацията за най-добър видеокпип на фестивала "Златната антена". Албумът "Мечти" съдържа 10 емблематични за групата песни: "Нощни влакове", "Когато няма любов", "Дъждостих" и т.н., наложили се във времето. Записан е в периода септември 1998 г. – май 1999 г. в "Графити Студио" – София. Издаването на албума е ознаменувано със самостоятелен концерт в зала "Христо Ботев" в София, на който три хилядната публика аплодира групата над 15 мин. след края на концерта. По поръчка на БНТ се заснема и филма "Мечти", разказващ лични истории за членовете на групата. На път за фестивала "Рок-експлозия" в Бургас, групата претърпява автомобилна катастрофа предизвикана от друг шофьор, с колата на китариста - Кирил Божков, но въпреки стреса и нараняванията грабва първа награда с песента "Цвете от Луната". През 1998-1999 г. групата осъществява четири самостоятелни турнета, и участва в едно общо турне, като за период от две години има над 350 концерта и участия в концерти, радвали се на рекордни интерес и посещаемост. В рамките само на две години (от 1997 - 1999 г.) рейтингът на Б.Т.Р. рязко се повишава и "набиращата инерция млада група" вече е един от жалоните определящи стандартите в българската музика.

На 3 декември 2000 г. е първо стъпване на бандата на английска земя и самостоятелен концерт в лондонската зала "Astoria Hall", през 2001 г. – три месеца по-късно групата отново концертира в "Astoria Hall" този път придружена от Кирил Маричков и Милена Славова, с които изнасят незабравим за българската публика в Лондон общ концерт. 2001-ва г. е запомняща се за Б.Т.Р.- започват записи на нов албум, взимат награда на престижния фестивал "Golden Stag" в Румъния, а веднага след това заминават за Китай. Изнесени са множество концерти пред многобройната публика из южен Китай. Сред западните си колеги на тези фестивали Б.Т.Р. са абсолютни фаворити. Интерес към тях проявяват и китайските медии. Групата е търсена за много интервюта в различни телевизионни предавания и вестници, както и поканена за последващи концерти. 11 юни 2002 г. е датата за концерта с които групата отбелязва пускането на новия албум "Играта". В зала 1 на НДК има над 4000 човека очакващи новите песни от албума, както и специалния гост поканен от Б.Т.Р. – легендарния басист и певец на "Дийп Пърпъл", Глен Хюз. За първи път публиката чува хитовете "Море от любов", "Да погледна в теб","Играта" и др., песните "Надежда" и "Нощни влакове" изпълнени със симфоничен квинтет и хитове на "Deep Purple" "Stormbringer" и "Mistreaded" изсвирени от Б.Т.Р. и изпети от Глен Хюз,с когото след това започват изключително успешно сътрудничество и реализират съвместни концерти в Сърбия и България. Песни от този концерт записани на живо в залата се включват и в албума - "Б.Т.Р 93-06",а самия концерт е заснет и излъчен от Българска Национална Телевизия. Бандата изключително успешно презентира новия си албум "Играта" на много клубни и открити сцени в цялата страна,като всички отпечатани бройки от албума са продадени.

През 2003 г. следват участия в Австрия, Германия, Гърция, за трети път "Astoria Hall", London съвместно с бившия вокалист на Юрая Хийп – Джон Лоутън. През 2004 г. – групата получава покана за участие на един от най-големите фестивали в Китай - "Meet in Beijing", този път в Пекин. Следва "разходка" и до ХоШиМин (Сайгон), Виетнам където групата участва в няколко концерта и ТВ шоу. Най-популярния виетнамски канал VTV - 3 излъчва концерт на българската група с продължителност един час, който събира обичайния за канала рейтинг от около 50 милиона зрители. 2004 година се запомня и с поставянето на основите на една, вече дългогодишна традиция – концерта "July Morning" на 1-ви юли в град Каварна с певеца на Uriah Heep - Джон Лоутън. В периода 2005 – 2007 г. група Б.Т.Р. изнася над 300 самостоятелни концерта в България, свири на една сцена с легендарни музиканти и групи: "Deep Purple", "Whitesnake", "Scorpions", "Ronnie James Dio – Heaven and Hell", "Nazareth", "Motorhead", "Europe", "Accept", "Gamma Ray", "Michael Schenker Group" и др. През 2005 г. Б.Т.Р. печели Пролетния конкурс на Българско национално радио с песента "Полутонове" и като представител на страната участва в международния фестивал "Eurosonic" в Холандия, където взима и награда. На 5-ти юли 2006 г. в град Призрен в Косово, бандата изнася концерт на които броят на охраняващите войници от KFOR се доближава до този на публиката, която е около 5000 човека.

Пак през 2006 г. Б.Т.Р. се включва в кампанията "Великите Българи" на БНТ с песента "100 Надежди" записана специално за този проект. Видео със запис на живо изпълнение на песента 100 надежди в зала Универсиада с гост музиканти Стоян Янкулов-Стунджи – Тъпан, Кирил Николов – Гайда и Ясен Велчев - Клавишни

Паралелно с безкрайните концерти, турнето "24 часа Б.Т.Р.- Сигнал" и пътувания до Италия, Сърбия, Украйна, Великобритания и др. групата обмисля и записването на нов албум. Решението на концепцията за албум – съдържащ кавъри на емблематични български песни,дава на музикантите, свободата да развият собствените си идеи пречупени през призмата на десет от песните, характерни за развитието на всеки член на групата. Записите на "Déjà vu" започват през пролетта на 2007 г. в собственото студио на групата,осъществени от самите тях. Албумът показва на най-младата публика, че има наследство, което в никакъв случай не заслужава да прашасва в скрина на забравата. Естествения ход на събитията води до пищното промотиране на песните през пролетта на 2008 г. във Военния клуб в София, като гости на групата са най-емблематичните автори, текстописци и изпълнители в българската музика. Българска Национална Телевизия заснема филм за събитието и многократно го излъчва. Свиренето пред публика отново измества всичко друго, като Б.Т.Р добавят и няколко награди във вече нескромната си колекция, сред тях Група и Албум на Годината на БГ Радио. Проявите на групата претърпяват най-различни метаморфози, като се започне от серията акустични концерти с участието на един от най-популярните и обичани български актьори – Христо Мутафчиев, клиповете, фотосесиите, интервютата, благотворителни кампании и други проекти реализирани през този период.

2011 година започва с пускането на сингъла "Защо", който печели наградата на Българско Национално Радио, заснет е и клип към песента с участието на най – хитовия български актьор Асен Блатечки, съученик на Атанас Пенев и дългогодишен приятел на групата. Следва песента "Забравената нежност" представена на Годишните музикални награди на БГ Радио 2013 г., на които групата печели поредната си награда за Група на годината за 2012 г. Клипът "Забравената нежност" много бързо трупа популярност, благодарение на уникалната си визия, хитова композиция и аранжимент на песента. През лятото на 2014 г. Б.Т.Р. празнува своя 20 годишен юбилей с концерт в зала Универсиада. Над 3000 души не спряха да разпяват заедно с групата в продължение на 140 минути. Сред щастливата публика бяха лицата на много приятели и колеги на Б.Т.Р., които отбелязваха своя респект към една от най-значителните банди в рок историята на България. Данчо Караджов, Кирил Маричков, Цонко Цонев, Митко Кърнев, Дани Ганчев, Денис Ризов, Влади Въргала, Веселин Маринов, Ники Кънчев и много други. Бандата редуваше хитове и парчета от издадения си последен за сега албум "ЗАЩО", с който печелят награда за "Най-добър албум" и "Най-добра група" на наградите на БГ Радио през май 2015 година.

На 26 януари 2015 година излиза видеото към песента им с Мариана Попова "Несбъдване". В реализирането на уникалния клип е участвал многоброен екип специалисти, включени са специални ефекти, както и симфоничен оркестър от 11 музиканта.

Б.Т.Р. са редовни участници в събитието July morning на 1-ви юли, организирано от кмета на Каварна Цонко Цонев. На снимката – July morning 2015 г. с Джон Лоутън, Цонко Цонев и Христо Мутафчиев.

През септември 2015 г. Б.Т.Р. представят най-новата си песен "Златен дъжд"

Рокаджиите взривиха българската общност зад океана с турнето си в Америка през октомври – ноември 2015 година в 14 града. Пропътували над 7000 мили от Маями, през Тампа, Чикаго, Детройт, Ню Йорк, Бостън, Филаделфия, Вашингтон, Атланта, Лас Вегас, Ел Ей, Сан Франциско и Сиатъл. Залите са пълни с хилядите фенове, на които обръщат внимание до час след концерта в разговори и снимки.

През март 2016 година групата направи Европейско турне, обикаляйки 11 европейски града от Австрия, Германия, Швейцария, Холандия, със заключителен концерт в Лондон. Между двете турнета правят многобройни концерти из България.

Дискография:
1. Live (1992)
2. Bending the Rules (1993)
3. Feel The Life (1993)
4. Б.Т.Р. 97 (1997)
5. 7 балади (1998)
6. Мечти (1999)
7. Играта (2002)
8. 93-04 1 (2004)
9. 93-06 2 (2006)
10. Deja Vu (2008)
11. Защо (2014)

Съпорт концерти:
• Танкард - 03/1992
• Айрън Мейдън - 10/1995
• Моторхед
• Аксепт 27/8/2005
• Гама Рей 27/8/2005
• Дийп Пърпъл - 21/07/2005
• Скорпиънс - 06/09/2005
• Уайтснейк - 27/6/2006
• Назарет
• Майкъл Шенкер Груп
• Юръп - 11/5/2007
• Хевън енд хел - 2007
• Саксън - 31.12.2007 и много други.

... Музика, която остава следи ...